COOP KUNGSHOLMEN RUNT, 4 MAJ 2024
COOP ESKILSTUNA RUNT, 21 SEP 2024
COOP LINKÖPING RUNT, 22 SEP 2024
ANMÄLAN
LÖRDAG
4
MAJ






























Abraham oslagbar på SM

2015-05-10 - Medan Isabellah Andersson är uppe i rekordmånga SM-guld har Abraham Adhanom en takt som är ännu högre med fyra guld på fyra starter inom loppet av ett drygt halvår. Eritreanen fartlekte Kungsholmen Runts SM-halvmara på den snabbaste tiden i loppets moderna historia, 1:04.38.



Abraham Adhanoms andra ryck, på Rålambhovsleden, halvvägs i loppet, som Johan Larsson inte kunde replikera på. FOTO: DECA TEXT & Bild

Kungsholmen Runt var Sveriges första halvmara när det lanserades 1981. Två år senare vann den blivande VM-femman Agapius Masong loppet på 1:03.57. Sedan dess har ingen varit i närheten av den tiden, förrän nu.

Den snart 38-årige löparen som bott i Eskilstuna i några år fick ställa upp i sin första SM-tävling i höstas, påpassligt nog på hemmaplan, där han vann dubbla guld i terrängen. För tre veckor sedan besegrade han Johan Larsson, Strömstad, på SM-Milen.

På Kungsholmen skulle det bli en ny kamp mellan de två. Abraham återgick till sin välkända taktik att dra på från första metern och hade skaffat sig ett försprång redan 500 meter in på Norr Mälarstrand, efter att ha valt den andra väghalvan i starten än vad övriga SM-löpare gjorde.

Men i motvinden på Kungsholms och Hornsbergs Strand kämpade Johan sig ikapp, och de återförendes strax efter den första fjärdedelen av loppet, som hade gått i hisnande tre minuter per kilometer.

När tätduon var tillbaka till startpunkten lade Abraham på ett nytt ryck och seglade ifrån Johan. Efter att ha skaffat sig ett försprång på 20-talet sekunder verkade Adhanom lätta på gasen igen och bevaka segern.
– Det känns nästan som att han leker med oss andra, kommenterade Johan Larsson.

Den tredje medaljfavoriten Andreas Åhwall var den som försökte hänga med Adhanom främst i inledningen, men fick betala för det med en riktigt tuff dag. Bronskampen kom i stället att utveckla sig mellan sent anmälde Anders Kleist, Akele, som kämpat med rehab och sjukdomar under vintern, och skrällande Andreas McConville från arrangerande Studenterna.

Andreas kom från en dryg vecka utan löpning efter att ena foten svullnat upp. Andreas sprang det 53 kilometer långa terrängloppet Åda Wild Boar Race tre veckor före Kungsholmen Runt, som blev ännu längre efter en fellöpning. Anders, som excellar i just den typen av lopp. De öppnade båda väldigt hårt med en första mil på drygt 31 minuter innan Anders kunde sega sig ifrån Andreas under den sista tredjedelen av loppet.

Alla resultat.